Het routerkanaal wijzigen

Informatie over het wijzigen van routerkanalen om de wifisnelheid te verbeteren.

Wififrequenties en -kanalen

Wifirouters zenden signalen uit op frequenties van 2,4 en 5 GHz. Een verbinding van 2,4 GHz heeft een groter bereik met lagere snelheden. Een frequentie van 5 GHz zorgt voor hogere snelheden bij een kleiner bereik.

Beide frequenties zijn verdeeld in kanalen met een numeriek label. Als er veel andere wifi-signalen in de buurt zijn, zoals van buren als de huizen dicht bij elkaar staan, leidt dit soms tot een trager wifikanaal. Hierdoor kan de snelheid van het wifi-signaal van iedereen afnemen.

De meeste routers kunnen van kanaal wisselen. Dit betekent dat je handmatig een minder drukke frequentie kunt kiezen en mogelijk de wifi-snelheid kunt verhogen.

Het kanaal op de router wijzigen

Dit is het gemakkelijkst op een pc of Mac, maar kan ook op een tablet of mobiel apparaat worden gedaan.

1. Open een webbrowser (Chrome, Firefox of Safari)
  2. Typ het IP-adres van de router in de adresbalk van de browser.
    • De meeste routers zijn voorzien van een sticker met informatie zoals het IP-adres van de router (weergegeven als inloggegevens van de router:) en de gebruikersnaam en het wachtwoord die je nodig hebt om in te loggen bij de router.
    • De populairste merken routers hebben meestal 'Admin' als gebruikersnaam en wachtwoord.
    • Het IP-adres begint altijd met http:// gevolgd door vier cijferreeksen, gescheiden door punten. Bijvoorbeeld: http://123.456.1.1. De router heeft een uniek nummer.
    • Verschillende routers gebruiken mogelijk andere terminologie voor het weergeven van het IP-adres, maar de numerieke codes zien er hetzelfde uit als hierboven vermeld.
    • Als de router niet over een dergelijke sticker beschikt, raadpleeg je de documentatie bij de router voor de informatie of neem je contact op met de fabrikant van de router.
  3. Druk op
    Enter
    nadat je het IP-adres hebt ingevoerd (bijvoorbeeld: http://123.456.1.1)
    • Je browser kan op dit moment een waarschuwingsmelding geven.
    • Klik op
      Doorgaan
      .
  4. Voer de gebruikersnaam van de router in.
    • Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord exact in zoals ze worden weergegeven. Ze zijn hoofdlettergevoelig.
    • De gebruikersnaam en het wachtwoord staan meestal op een sticker op de router.
    • Als je de gebruikersnaam en het wachtwoord niet kunt vinden, raadpleeg je de documentatie van de router of neem je contact op met de fabrikant van de router.
  5. Open
    Draadloze instellingen.
    • De exacte naam en locatie van deze optie kunnen per routermerk verschillen. Bij veel van de populairste merken vind je de
      Draadloze instellingen
      onder
      Geavanceerde instellingen.
      Raadpleeg de handleiding van de router als je hulp nodig hebt of vraag een vriend of familielid met technische kennis om hulp.
    • Afhankelijk van de specifieke wifiservice is er mogelijk een 2,4 GHz- en een 5 GHz-band beschikbaar.
    • Als je twee banden hebt, kun je het kanaal op beide banden wijzigen aan de hand van de onderstaande instructies.
    • Als er een instelling voor
      Automatisch verbinden
      is, zet je deze op
      UIT
      , omdat je probeert handmatig een ander wifi-kanaal in te stellen.
    • Automatisch verbinden
      is meestal een optie voor
      draadloze instellingen
      .
  6. Klik op
    Kanalen
    .
  7. Wijzig het wifikanaal in 1, 6 of 11. Dit zijn meestal de minst drukke kanalen.
    • Als de router al uitzendt op kanaal 1, 6 of 11, wijzig je het kanaal in een van de andere kanalen.
  8. Klik op
    Opslaan
    of
    Toepassen
    .
    • Nadat je je instellingen hebt opgeslagen, kan de router opnieuw worden opgestart. Laat het apparaat opnieuw opstarten en maak opnieuw verbinding met het Ring-apparaat.

Als je het routerkanaal niet handmatig kunt wijzigen

Bij bepaalde routermodellen kun je het kanaal niet handmatig wijzigen. Neem contact op met de fabrikant van de router als je problemen ondervindt bij het openen van de kanaalbediening van de router. Zoek de naam van de fabrikant van de router, zoek een klantenservicenummer en vraag om hulp bij het wijzigen van het wifi-kanaal naar 1, 6 of 11. Als deze al op een van deze kanalen staat, laat je ze overschakelen naar een andere.

Laatst bijgewerkt: 2 maanden geleden